IconLeestijd: 2 minuten IconVereniging Zuid Hollandse Gemeenten

Een groeiende groep burgers heeft minder vertrouwen in de politiek en stemt niet (meer) of kiest voor ‘buitenstaanderspartijen’, zoals Josse De Voogd en René Cuperus in de ‘Atlas van afgehaakt Nederland’ beschrijven. Processen van ‘afhaken’ hebben belangrijke gevolgen voor het functioneren van de democratie, met name in termen van legitimiteit en representativiteit. Vanuit provincie en gemeenten vinden wij het belangrijk om hier niet aan voorbij te gaan en dit onderwerp te agenderen. Het najaarscongres stond daarom in het teken van ik,ik,ik en waar is de wij?

Bekijk hier de aftermovie van het najaarcongres

Wat was het programma?

09:30 – 10:00 uur Inloop
10:00 – 10:10 uur Opening en welkom door dagvoorzitter Sanneke Nulkes (bekend o.a. als schrijver van het boek ‘Succesvol in de politiek’)
10:10 – 10:25 uur Openingswoord door Commissaris van de Koning Provincie Zuid-Holland, Jaap Smit
10:25 – 10:40 uur Gesprek met de voorzitter van de Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten, Jolanda de Witte
10:40 – 11:15 uur Keynote speech door hoogleraar Bestuurskunde en Eerste Kamerlid Caspar van den Berg
11:15 – 11:30 uur Koffiepauze
11:30 – 12:30 uur Interactieve kennissessies
12:30 – 13:30 uur Netwerklunch

Interactieve kennissessies

  • Hoe dichten we de kloof tussen Bestuurlijk Nederland en Afgehaakt Nederland?- Door René Cuperus, columnist, politiek strategisch adviseur en medeauteur van de “Atlas van Afgehaakt Nederland”.
  • Participatie & Vertrouwen: Baat het niet, dan schaadt het niet? – Door Saskia Bisschops, onderzoeker en promovendus aan de Open Universiteit.
  • Gezag herwinnen, waarom zou je? Waarom participatie van jonge mensen ook jou aangaat -Door Elena Carmona van Loon, oprichter Young Academy of Life en eigenaar van Carmona Ontwikkeling.
  • Over bestaanszekerheid, bureaucratie en alledaags maatwerk -door Eelke Blokker, actieonderzoeker van het Instituut voor Publieke Waarden.

Klik op de foto om de vergroting te zien 

Schrijf u in voor de VZHG nieuwsbrief